torsdag 12 april 2012

Inget är helt enkelt i Kina

Mat är alltid ett problematiskt ämne i vår familj. Vissa i familjen har en mycket begränsad kosthållning. Inget får se ut, lukta eller smaka annorlunda än vanligt. Detta kan ställa till det! Vi började utflyktsdagen med ett fika på ett franska bageri. Visa av tidigare dagars erfarenheter tyckte vi det var klokt att starta dagen med tillförsel av energi. Franskt bageri med kända smaker. Super. Härpå följde en promenda genom ett område vid namn French concession. Små mysiga gränder med mycket Kina!





Lunch fick bli Mc Donald´s. Här tror man ju inte att det ska gå fel. Försök beställa fyra menyer, varav två med fiskburgare utan dressing och ost på kinesiska! Kinerer som inte gärna vill " tappa" ansiktet helgraderar sig och gör den ena burgaren utan dressing och den andra utan ost. Bägge helt fel. Inte bra! Det slickades dressing, skrapades bort ost och byttes lock, dvs brödlock. Alla åt! Middag ikväll åt vi på lokal restaurang. Beställning går till så att vi efter bästa förmåga pekar på bilder i en meny, använder fingrar för antal och sen väntar och ser vad vi får. Idag förökte servitrisen hjälpa till genom att via sin telefon använda google translate. Vi fick följande meddelanden; "you need to like something" och "everything you see or read, vegeteables very quickly"! Dessa två meddelande fick oss att undra om vi hade beställt något, beställt rätt eller om vi missat något annat väsentligt. Mat fick vi , det var gott och vi åt alla med pinnar!
Till detta med maten vill jag också tillägga att det vid varje matpaus också innebär att en viss son alltid måste uppsöka toaletten. Inte alltid så trevligt, men vi har kommit fram till att vi tycker bättre om ett hål i golvet än en ofräsh vanlig toalett.
Förutom ätit har vi också strosat i mysiga kvarter. Besökt en antikmarknad där mängden likadana saker gör det svårt att tro att något är antikt. Mycket trivsamt var det i alla fall att botaniserar bland, drakar, skrivpenslar och buddahstatyer.





Enligt kinesisk tideräkning är det drakens år i år. Detta anses vara ett lyckosamt år. Ännu fler kineser beräknas födas detta år!

Var man än befinner sig kan man få se en sovande kines. Sover de inte på nätterna? Är de så många att de behöver de sova i skift?


Vad man också ofta ser är kineser som strosar runt i vad vi skulle betrakta som pyjamas. Fritidsklädd, eller alltid redo för sömn!?

2 kommentarer:

  1. Tänkte inte ens på det här med maten innan ni åkte. Såklart det blir struligt när de inte kan någon engelska. Kul med allt ni är med om. Får ni plats i era väskor?

    SvaraRadera
  2. Maten är spännande! Det var betydligt enklare i Indien. Jag har köpt nya väskor....!
    Kram C

    SvaraRadera