tisdag 17 april 2012

Nya brillor


Gårdagen började med ett besök på glasögonmarknaden. Som överallt annars här i Shanghai finns det otroligt mycket av samma saker på samma ställe. Turligt nog hade vi en rekommendation och gick direkt till aktuell affär. Efter en del provande, en del velande och mycket tack vare god medhavd smakråd lämnade vi några timmar senare glasögonmarknaden med flera nya glasögon och linser. Världen blev med ens lite klarare.

Vidare skulle vi prova en "fakemarket", beskriviningen var ”säg inte att jag inte vanat er”. Enorma mängder kineser och kläder. Man fick inte prova och det fanns inga speglar ( vilket jag i nya glasögon tittade efter). Skönare blev det då vi för lek och avkoppling stannade i Jingan garden. Underbar grönska mitt bland storstadens puls, skyskrapor och buddhatempel.





Myskväll bestående av chips med gurksmak, glaserade popcorn (med vad vet vi ej) och kola med ett lager papper kvar på kolan.

Senare på kvällen bytte min syster och jag gurkchipsen mot en tur ut på stan, skybar, VUE. Denna låg på 32:a våningen vid the Bund. Fantastisk utsikt. Vilket ställe, vilken stad!






Vilken lyx att få uppleva detta.


Idag drog vi iväg i ottan. Vi har bestigit vad som tidigare var världens högsta byggnad,  Shanghai finincal building, som nu i alla fall har världens högsta observationsplats för besökare.






Hiss till våning 100. På 474 meters höjd i en glastunnel där väggar och golv som delvis bestod av glas kunde vi avnjuta en spektakulär utsikt. Ja njöt av utsikten men kunde inte förmå mig att gå på glasgolvet. De sög i hela mig då barnen envisades med att vara där det såg ut som fritt fall. Utanför, i någon form av skylift dinglade fönsterputsare. De måste ha skattat åt mig…..








Efter att ha misslyckats med att beskriva en tvåstegsplan för chauffören förenklade vi vår plan och åkte direkt till Yuangarden. En oas i gamla kinesiska kvarter. Där matade barnen guldfiskarna med mariekex. De var stora och mängder till antalet. Inget dopp i den dammen!






Blomstermarkand var något som stod på min önskelisat. Framför mig såg jag mångder av blomster i vackra buketter och väldoft. Istället hamnade vi på en kombinerad blomsterv och insektsmarknad. Inte mycket till blomster, det mesta rörde på sig hade fötter eller krälade. Fåglar är mycket populärt i Kina. De gär runt på burar på stan. På denna marknad fanns det mängder med fåglar. Grupper av män stod och nogrant studerade gräshoppor, tittade på flera och valde. Gräshopporna, levande, låg packiterade i tomma toarullerör med tidningspapper och gummiband rint. Tur vi inte fick med oss någon sådant hem. Vad det gällde sköldpaddor som barnen gärna villle köpa med hem hänvisade jag till förbud av import och förmodligen tvång på karantän (hoppas det finns några sådana bestämmelser).






Ikväll provade vi något som hos kineserna är väldigt populärt, Hotpot. En typ av restaurang där maten väljs och tilllagas sedan i en kokande gryta mitt i det egna bordet. Problemet var som vanligt språgförbistringen. Vi såg att det både stod får hjärna och kyckling inälvor på menyn så vi var ganska måna om att få det rätt. Med hjälp av att peka på andra besökares mat och andra gästers vänliga försök att hjälpa oss fick vi till en spännande och mycket god middag. Vilken upplevelse. Som service på restaurangen hade de förutom dam på toaletten som satte på vattnat, sprutade tvål, gav handkräm, tillgång till lekrum, skoputs, glasögonputs och manikyr. Vilken combo!



Avslutningvis tittade vi återigen och den fantastiska ljusstättningen över den otroliga skylinen!



2 kommentarer:

  1. Vilka fantastiska upplevelser ni är med om, det pirrar i magen när jag läser en del av era aktiviteter.
    Nu väntar vi på att ni ska komma hem och vi får se och höra mer om er resa.
    Kram IBB o LB

    SvaraRadera
  2. Du hade nog varken gillat höjden eller krälandet! Snart tittar vi på kort.
    /C

    SvaraRadera