söndag 8 april 2012

Shanghai

Fel på någon del tillhörande bränsleförsörjningen på vårt anslutningsflyg till Shanghai gav oss fyra extra timmar på Köpenhamns flygplats. Inte så kul men med den föredelen att när nattflyget till Shanghai avgick var det verkligen natt! Alla sov när de skulle, åt det de skulle och inge spydde. Helt enkelt en bra resa.
Väl framme i Shanghai  möttes vi av den bästa av välkomstkommitéer. H & H med tillhörande chaufför utmärkte sig, på grund av sitt utseende (inte chauffören), bland den väntade skaran av mötande människor.
Genom ett storstadsmyller färdades vi sedan. Det kändes lite som att köra runt på botten av en stor låda. Allt runtomkring var så stort och framförallt högt. Hus med oändligt många våningar och vägar i olika nivåer. Himlen kändes så högt upp!



Vi bor hos systra mi, hennes sambo och deras lille son.
Efter diverse sovrumsrokader är vi nu inkvaterade i "sviter" med utsikt över stadens skyskrapor. Vi bor på våning 20, fast man kan räkna bort våning 4, 13 och 14 för dessa finns inte angivna som våningsplan i hissen och existerar förmodligen inte. Dessa våningsnummer saknas, tydligen pga att dessa tal anses bringa otur. Klubbhuset pockade på uppmärksamhet och snart var första pingismatchen igång.





Idag har vi varit ute och tittat, lyssnat, känt och smakat på Kina. Vi började med en rekogniseringsrunda på Fakemarket, vilket är ett frosseri i produkter, förmodade kopior, av många kända varumärken. Kineser med "best morning price for you madam", en prut sed med aldrig i förväg satta priser. Vi får väl se om det blir några fynd vart det lider?



Staden bjuder dessutom shopping i yberfina kvarter, likt många storstäder, för dem med stor plånbok. Inte heller i dessa kvarter var min shopping iver givande.
Mer, det riktiga Kina, kändes det som när vi satt i parken, bland Kineser som via anslag försökte gifta bort sina ungdomar, likt en portabel äktenskapsförmedling. Bland piprökande gubbar och barn som fångade grodyngel bjöd vi på show genom att desperat, och utan vidare framgång, försöka inmundiga vår inköpta lunch, dumplings, med pinnar.





Turistattraktion nummer ett, the Bund, ett område med fantastiska byggnader och siluetter av vida kända skyskrapor. Här fotograferades det och åts glass. Solen har skinit på oss hela dagen!


Ikväll har vi ätit påskmiddag med direktimporterad mat. Tullen missade att kolla min packning, och tur var väl det. Skyltarna som visade att det är förbjudet att föra med sig mat in i Kina talade sitt tydliga språk. Ett språk jag inte förstår!

Det går inte att komma åt blogspot via vanlig nät i Kina. Därför kan jag bara blogga på min systers specialuppkopplade jobbdator. Mer om vad vi är med om och kort kommer att komma efterhand!

5 kommentarer:

  1. Vad intressant! Njut C och co. Här är det soligt men kallt. Kram till alla M & K

    SvaraRadera
  2. Spännande att kunna följa resan, njut! Hälsningar till er alla.
    MM o MF

    SvaraRadera
  3. Verkar som en härlig start! Vi hänger på och läser. Kram

    SvaraRadera
  4. Kram från M till er alla. Allt är ok. Jag ger honom era nyheter. Kram M o K

    SvaraRadera
  5. Roligt med alla hälsningar! Vi har det super! Tillgången till denna dator vär begränsad men jag skriver så ofta som möjligt.
    Kram C

    SvaraRadera